Toen ik mijn examentraining deed was het 2012. Het was het jaar dat de wereld zou vergaan, voor mij letterlijk of figuurlijk. Het jaar waarin het examen centraal stond, en ik eindelijk wist wat ik met mijn leven zou moeten doen. Althans, dat was de bedoeling. De wereld zou vergaan en er was zelfs een film van gemaakt die ik nog steeds van plan ben aan mijn kinderen te laten zien alszijnde ‘documentaire’. Kijk liefjes, dit heeft mama overleefd. En hoe.
Examentraining zorgde voor alleen maar meer stress
De wereld zou vergaan en het enige waar mijn ouders over konden blijven zeuren was de examentraining. Ik was een evacuatieplan aan het maken en eten aan het inslaan dat tenminste een jaar goed zou blijven. Ik moest op alles voorbereid zijn, want wie weet was het echt zo dat er een enorme knal zou komen. Er waren verschillende voorspellingen gedaan, ook door experts en mensen die iets hadden gestudeerd. Dat moest ik nog maar waarmaken – de studie dan. Maar ondertussen zorgde de examentraining voor alleen maar meer stress…
Tussen de bedrijven door
Als tiener en puber en beginnend adolescent ben je natuurlijk druk bezig met van alles. Je sociale contacten staan op één. De afgelopen vier, vijf of zes jaar heb je je middelbareschooltijd ervaren met vrienden en vriendinnen, en nu moest je ineens denken aan examentraining? Dat paste helemaal niet in het schema van leuke dingen doen en af en toe wat huiswerk maken. Het klinkt allemaal wat cynisch, maar het achteraf gezien wist ik niet dat de examentraining mij heeft geholpen. Niet alleen bij het behalen van mijn examen, maar ook bij de keuze in de jaren erna.
Examentraining helpt kiezen
Je doet meestal examentraining op het moment dat je niet goed bent in een bepaald vak. Je wil het cijfer opkrikken, en gaat dus een paar keer zitten met iemand die er verstand van lijkt te hebben. Dat is hoe ik het deed. Tegenwoordig (en dat is slechts zes jaar later) bestaan er allerlei tools waarmee je examentraining makkelijk kunt volgen. Skype bestond natuurlijk al in het stenen tijdperk, maar nu zijn er zelfs apps waarmee je gemakkelijk afspraken kunt maken met jouw tutor. Ook roosters vergelijken, huiswerk bespreken en beschikbare begeleiders (in de buurt) vergelijken behoren tot de opties. Ik wist dat technologie snel ging, maar dit gaat zelfs mij als begin twintiger de pet te boven. Grijp je kans, en laat je inspireren!